Hur fungerar det med ROT-avdraget?
Rotavdraget är en skattereduktion som infördes för att främja renovering och underhåll av hus och lägenheter. ROT är en förkortning av renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Rotavdraget gäller alltså bara när du anlitar certifierade företag som innehar F-skattsedel. Viktigt att komma ihåg är att rotavdrag inte gäller för materialkostnader, bara själva arbetskostnaden. Det är inte kunden som ansöker om ROT, det gör vi åt er. Maxbeloppet för rotavdrag 2023 ligger på 50 000 kr per person och år. Eftersom rotavdraget är personligt går det att slå ihop beloppet om det är fler personer som bor i hushållet. Äger både du och din sambo bostaden kan ni tillsammans få upp till 100 000 kr i rotavdrag. Det går dock aldrig att få mer än 30% avdrag på arbetskostnaden.
Rotavdraget kommer under 2024 att höjas från 50 0000 kr per person och år, till 75 000 kr.
Hur lång tid tar ett takbyte?
Här är det många parametrar som spelar in. Hur stort taket är, vad det är för taklutning, hur bra åtkomst vi har till fastigheten, och vad för ingrepp vi behöver göra på taket. Ett ”vanligt” tak, med ett ”vanligt” takomläggning brukar ta 3-4 dagar. Men vi brukar vilja reservera oss för att det kan ta 1 vecka.
Hur lång tid tar det innan ni kan komma när man har gjort bokningen?
Det beror på när på året beställningen görs. Rent generellt så brukar vi kunna påbörja 2-3 månader efter att man avtalat. Vår sommar kan väntetiderna vara längre.
Behöver kunden göra något?
Egentligen inte, däremot brukar vi alltid rekommendera att man ställer undan lite ömtåliga saker som brukar kunna stå på utsidan av huset. Exempel altanmöbler, krukor, grill, etc etc. Detta för att minimera risken för skador OM vi skulle tappa något när vi arbetar uppe på taket.
Vad kostar det att byta tak?
Att byta tak innebär en stor kostnad. Lyckligtvis behöver oftast bara göra det 1 gång i livet.
Det finns stora prisskillnader mellan olika sorters takbyten. Takets storlek är en viktig faktor, en annan faktor är vad det är för typ av tak. I Sverige är sadeltak den allra vanligaste typen av tak, men det finns även mansardtak, pulpettak och många andra former. Priset för de olika typerna av tak varierar, då en del är mer krävande att byta ut än andra. Takbeklädnad är nästa faktor, priserna varierar mellan betongpannor, tegelpannor, takplåt, och takpapp. Därav blir det svårt att sätta ett m2-pris.
För att ta ett exempel, så brukar en ”vanlig” villa med sadeltak på ca 150m2 gå på cirka 150 000 kr efter ROT-avdrag. I detta pris har vi räknat på en betongpanna från ST Eriks.